Referat fra Aniridi Norge på tur til Narvik, august 2022

Torsdag 11. august dro 36 medlemmer av Aniridi Norge og 2 felles ledsagere, fra forskjellige kanter av landet til regn- og vindfulle Nord-Norge. Noen måtte til og med returnere tilbake til Oslo på grunn av for mye vind på Evenes flyplass, og så dra opp på nytt noen timer senere. Alle var fremme og innlosjert på Scandic Hotel Narvik i løpe av kvelden, og fikk seg en god 3 retters middag.

Siden ikke været og vinden helt var på vår side, så ble turen på Rallarveien (mot Riksgrensen) flyttet fra fredag 12. august til lørdag 13. august.

Når det ikke ble Rallarvei tur på fredagen, så ble det tur til Narvikfjellet. Det var for mye vind denne dagen til at gondolbanen gikk, så lunsjen ble flyttet ned fra øvre fjellstasjon og ned til Camp logde, der gondolbanen går i fra.
De fleste tok beina fatt fra hotellet og opp til Camp logde. Det var bakker hele veien opp, men for en utrolig fin utsikt man fikk som belønning.
Noen valgt å gå enda lengre oppover Narvikfjellet (til toppen der gondolen går), mens noen få gikk helt til topps (til masta) ca. 1000 meter over havet.
Etter lunsj kunne man bruke fritiden fritt selv, frem til middag kl. 19.

Utsikt utover Narvik sentrum fra der Gondolbanen begynner nede.
Utsikt fra Camp Logde ut mot Narvik sentrum og utover Ofotfjorden. Hadde det vært helt klart hadde man sett lofotfjellene.

Historisk gåtur på rallarveien i Narvik 13. august 2022

Dette var en guidet tur fra Narvik stasjon med tog til Katterat stasjon, og så gikk turen videre til fots, 7 km til vi endte opp nede i Rombaksboten. Turen tok 4 timer på smal sti for det mest, og mye nedoverbakker fra begynnelsen, med noen stopp der vi ble fortalt om historien på Rallarveien, Ofotbanen og hva som skjedde under krigen i området der vi gikk, tok toget og ribb båten. Det ble også servert bamsemums sjokolade av guiden på de lengste stoppene. Skyene holdt seg tette, men myggen var riktig i storslaget på noen av oss, og skikkelig nærgående.
Det var en helt fabelaktig guide med humor vi hadde med oss på hele turen, pluss flinke og hjelpsomme folk fra Narvik Røde Kors.
Turen endte opp i Rombaksboten, der vi fikk servert grillmat og drikke. Siste rest av turen gikk med ribb båt, og så buss inn til Narvik sentrum.
Tror alle hadde en fin og opplevelse rik gåtur på noe av Rallarveien i Narvik.
3 av medlemmene valgte å ta turisttoget t/r Narvik stasjon – Abisko Ö (Sverige) på Ofotbanen, og der de krysset Riksgrensen. Turen tok litt i overkant av 4 timer t/r.

Narvik stasjon
Utsikt fra togvinduet mellom Narvik stasjon og Katterat stasjon
Katterat stasjon
Informasjon om plassen Katterat ved Ofotbanen
Vi gikk nedover på venstre siden av elven.
Her gikk vi i puljer et lite stykke, siden det var rasfare der.
Rallarveien mellom Kattarat og Rombaksbotn
Robaksbotn

Z2 «Georg Thiele» var en tysk jager som ble rent på land den 13. april 1940 under det andre sjøslaget ved Narvik. Skipet ligger der fortsatt, i Rombaken nedenfor Rombak jernbanestasjon, med bunnen i været. Det er fortsatt sterk olje lukt fra båt vraket, 82 år etter det ble rent på land.

Z2 «Georg Thiele»

Søndag 14. august var helgen i Narvik slutt, og folk reiste hjem i puljer til hver sin kant av landet. Noen tidlig, andre seinere på dagen.
En gruppe på 10 personer fra Aniridi Norge fikk guidet tur på Narvik Krigsmuseum.

Oppsummert var dette en kjempefin og lærerik helg i Narvik, som anbefales på det sterkeste å oppleve.

Tekst og bilde: Elin Andreassen