Aniridi Norge 20 år – jubileumshelg på Oscarsborg

Tenk at noe som startet som et rop om fellesskap ble til en en hel forening så fort? Og så mye vi i fellesskap med andre har fått til! I 2003 startet Hilde Ravnanger Hansen foreningen Aniridi Norge sammen med et knippe andre. Lite visste hun at vi 20 år senere skulle feire all den gode innsatsen som er lagt ned fra så mange, for å få en så solid forening som Aniridi Norge er i dag. Som Hilde selv skriver; «Jeg er så takknemlig for at det til enhver tid er så mange som utfyller hverandre på en måte som gir grunn til å tro at hele Aniridi-familien, på tvers av grenser i verden, også i fremtiden vil kunne utgjøre en forandring så utfordringene med Aniridi og tilhørende tilstander kan bli enklere å håndtere.»
Dette beskriver et utrolig godt grunnlag å ta med seg videre i fremtiden!

Årets samling skulle avholdes på Oscarsborg hotell, midt i Oslofjorden. Etter at alle gjestene var kommet og innkvartert i sine brakker – vi fikk faktisk bo i de ekte brakkene! Så var det tid for middag i selve festningen. Undertegnede hadde gått hele ettermiddagen med store (sorte) øyne og slukt til seg inntrykkene, for det her var spennende. Og jammen var maten god også, fortreffelig faktisk. Et 20års-jubileum verdig. Mye god prat med gamle og nye kjente.

Lørdag var det tid for at barna skulle få reise til akvariet i Drøbak! Det skjønte vi fort var veldig stas, de hadde sett både den ene og den andre fisken. For oss voksne så var vi heldige med foredragsholderne. Eivind Knudsen jobber som jurist i Norges Blindeforbund. Han kunne geleide oss gjennom en jungel av rettigheter både for voksne i arbeidsliv, våre barns rettigheter og hadde også en god dose med kunnskap å dele om BPA, brukerstyrt personlig assistanse. Mange gode spørsmål fikk han, og han svarte på hvert eneste ett. Berit Vegheim var nestemann ut og hun hadde et foredrag jeg tror mange av oss voksne og unge voksne med diagnosen aniridi kunne kjenne seg igjen i. Kanskje hun lærte vekk et og annet til både foreldre, pårørende og vekket noen tanker hos gamle travere?

Etter lunsj lørdag var det tid for omvisning på festningen og fri til å kunne gjøre hva man ville. Vi var veldig heldige med været i Drøbak denne helgen og mange benyttet anledningen etter endt omvisning til å bade. Den offisielle jubileumsmiddagen hadde vi lørdag i hovedbygningen på hotellet og det var som dagen før fantastisk mat. I tillegg holdt styreleder Elin en flott tale og spesielt inviterte gjester fikk utdelt en liten oppmerksomhet for sin innsats. Den sosiale minglingen utover kvelden er alltid den som setter prikken over i-en, et lass erfaringsutveksling og mye god latter. Det er trygt og godt å samles sammen med aniridifamilien, er det noen som vet hvordan det er så er det jo de?

Den siste bolken med foredrag søndag var satt av til våre flotte forskere og øyelege. Erlend Landsend kunne fortelle mye spennende (og ganske mye nytt!) og brukerundersøkelsen som foregikk for en tid tilbake. Det er oppdaget nye ting som skal jobbes med fremover, i tillegg til de symptomene som allerede er kjent. Dette er så spennende! Vi er veldig takknemlige for å ha med oss så mange gode mennesker med fagkompetanse, vi håper de vil være sammen med oss i mange år fremover.

Søndag etter lunsj var det tid for avslutte helgen og reise hvert til vårt. Litt leit at vi ikke får være sammen lenger, men samtidig har vi stor tro på at menneskene vi hadde med oss denne helgen reiste hjem med både hode og hjerte velfylt. Vi takker foreningsstarterne. Vi takker de som hver dag jobber for at de med diagnosen aniridi skal få en bedre hverdag. Vi takker alle som var med, både medlemmer, foredragsholdere og fagpersonell. Vi gleder oss til de neste 20!

Tekst og alle bilder: Silje Vangsnes