Det finnes utrolig mange hobbyaktiviteter som synshemmede kan gjøre. Mange flere enn man kanskje skulle tro. Man må prøve først, før man sier noe ikke går. Det meste er mulig inntil det motsatte er bevist. At synshemmede gjør det bra innen musikklivet finnes det mange kjente eksempler på; men at det også er mulig for synshemmede å spille i et korps som driver med gatemarsjering og formasjon, slik vi kjenner det fra Gardens opptredener, er det vel få som hadde gjettet på. Og når korpset i tillegg blir Norgesmestre forteller det at det meste er mulig. Røde kors hjelpekorps gjør mange gode gjerninger. Selv om ikke synshemmede har de beste forutsetningene for å delta i leteaksjoner, kan de godt være sambandsledere. Å være speider gir mange spennende muligheter for utfoldelse som også synshemmede kan ta del i.
Det meste er mulig
”Formende hender”
Cathrines interesse for å forme leire begynte allerede i barnehagen. Synsnedsettelsen førte til at hun formet keramikk på en litt annerledes måte. Hun lot seg ikke stoppe når andre syntes det så ut som alt ville rase sammen. Hennes teknikk viste seg å ha sine fordeler. Hun brukte mest hendene, kjente på tykkelsen og formen. Dette resulterte i store uttrykksfulle krukker som ser ut som de lever. ”Når man ser dårlig, må man bruke andre sanser”, sier Cathrine. Hun har også laget små figurer som fløyter og dyr. Kunstneren som underviste Cathrine beskriver henne som en dyktig og talentfull jente med et særegent uttrykk i kunsten sin. Mange av krukkene har blitt plukket ut til fylkesmønstringen i Ungdommens kulturmønstring. En krukke gikk helt til landsmønstringen.
Å prøve ut nye aktiviteter
Cathrine ønsket å begynne med pistolskyting og meldte seg på kurs. Hun trengte hjelp til å lese om regler, og ville ikke la synsnedsettelsen hindre henne. Dette var det verdifullt å støtte opp om syns moren til Cathrine. Cathrine blir kanskje aldri noen god skytter i en alminnelig skyteklubb, fordi hun ser ikke siktet eller detaljene i blinken. Men hun har glede av å skyte på lik linje med normaltseende. Hun opplever det samme kikket som de andre når hun kjenner rekylen. Det er gøy og jeg er en del av fellesskapet, forteller hun.
Små detaljer ingen hindring
Elin elsker å la hendene arbeide. Her ser vi noen av hennes arbeider. Små detaljer er ingen hindring for å skape et flott resultat, men man må kanskje finne kreative løsninger på utfordringene synshemming gir. Svaksynt eller ei, bare interessen og fantasien kan sette begrensninger.
Per har mange interesser. Mange tror man kommer til kort med nedsatt syn, men mye lar seg gjøre bare man finner ut hvordan. Lupe er et godt hjelpemiddel.
Videojournalist og svaksynt
Mikael ble tidlig glad i å bruke mikrofon og intervjue mennesker. En interesse som har vart hele livet. Mange trodde nok at det å være radioreporter var det mest realistiske, og han har også lykkes med å drive egen radiostasjon. Mange har lært å sette pris på radiosendingene han har laget under Aniridiforeningens Hurdalssamlinger. Men det skulle ikke stoppe der.
Mikael begynte på medialinjen og fikk stor interesse for film og bilder. I dag er han ansatt som videojounalist i en lokal tv-stasjon.
Å lese bøker, aviser og blader
Lydbøker kan etterhvert kjøpes i alle bokhandlere. Det finnes også flere bokklubber som har egne lydbokklubber.
Folkebibliotekene
Bibliotekene i Norge har etter hvert fått et godt utvalg av lydbøker for barn, ungdom og voksne. Disse bøkene er som regel lest inn på et vanlig CD format. Det finnes også lettleste bøker og tidsskrifter.
Norges Blindeforbund
Blindeforbundets Barne- og ungdomsavdeling gir ut lydavisene Ultramix og Minimix. De fleste fylkeslagene gir ut en ukentlig lydavis. Alle fylkeslydavisene, samt lydutgaver av Norges Blinde, Blindesaken og diverse organisasjonsstoff er samlet på én DAISY-plate. DAISY er en CD-plate i et spesielt digitalt format. Lydavisen er et gratis medlemstilbud. NBF gir også ut medlemsblader (i svartskrift og punktskrift) for eksempel; Krimpunkt, Magasinet, Radiobladet, TV-bladet, Sjakkpunkt, Livet, Dine Penger, Vi kvinner. Buskerud fylkeslag gir et utvidet tilbud på lydavisen som omfatter stoff fra de store Oslo-avisene og smakebiter fra ukeblader. Du kan ringe NBF på telefon 23 21 50 00. Mer informasjon finnes hos Norges Blindeforbund.
Norsk lyd- og blindeskriftbibliotek
Norsk lyd- og blindeskriftbibliotek (NLB) er landets største produsent av lyd- og blindeskriftbøker. NLB yter bibliotektjenester til blinde, svaksynte og andre lesehemmede barn, ungdom og voksne. Biblioteket produserer i tillegg et variert utvalg tidsskrifter og en daglig utgave av Aftenposten på lyd. All produksjon og utlån er digitalt basert.
Det er gratis å låne bøker og tidsskrifter. Også abonnement på lydutgaven av Aftenposten er gratis. Bibliotektjenesten er for lånere fra hele landet. Bøkene sendes portofritt direkte hjem i postkassen.
Studenttjeneste
Norsk lyd- og blindeskriftbibliotek (NLB) produserer også studielitteratur for synshemmede studenter ved universiteter, høgskoler og fagskoler. NLB har en egen studenttjeneste som gir personlig veiledning og oppfølging. Alle NLB’s lånere kan fritt låne både folkebibliotek- og studielitteratur. Du kan ringe NLB på telefon: 22 06 88 10 Mer informasjon finnes hos Norsk lyd- og blindeskriftbibliotek.
Lydbibliotek fra Kristent Arbeid Blant Blinde
Kristent Arbeid Blant Blinde (KABB) er landets største produsent av kristne lydbøker. De yter bibliotektjenester til blinde, svaksynte og andre lesehemmede. Du kan ringe bibliotekaren i KABB på telefon: 69 81 69 86. Mer informasjon finnes hos Kristent Arbeid Blant Blinde.
Telefonavisa
Ring 800 58 600 og hør aviser og offentlig informasjon på telefon. Ringer du fra fastelefon er det gratis å ringe telefonavisa. Fra mobil påløper tellerskritt. På denne telefonen kan du få opplest internettaviser, Norges Blindeforbunds utgivelser, flere dagsaviser med mer.